Säsongens första seger kom äntligen borta mot HSK!

Herrljunga SK - Folkabo IK 1-5 (1-2)

Målskyttar:

Oskar Schönning 2, Fredrik Ellström, Elvedin Kusturica, Tobias Andersson

Bortamatch mot Herrljunga SK: Det var dags att ta säsongens första seger. Det var ett taggat lag som hade bestämt sig för att göra en bra insats. För efter 30 minuters spel in i första halvlek, så var det Folkabo för hela slanten.

Det var nära redan efter 5 minuter, att Elvedin Kusturica gav Folkabo ledningen med 1-0. Men HSK målvakten han ner mot den högra stolpen och tippade bollen till hörna. HSK hade en chans 5 minuter senare, då Folkabo försvaret gav bort bollen. Men Theo Hjalmarsson räddade till hörna.

Sedan kom domaren in i fokus. Det började viftas med kort för varje närkamp mer eller mindre. Varningen på Patrik Rydén i den 18:e minuten var helt felaktig, när Patrik gör en grym brytning.

Tyvärr så är det en bjudning återigen från Folkabo som ger hemmalaget ledningen. Elvedin Kusturica slår iväg en boll som förloras på mittfältet. Snabb omställning så hamnar bollen ut på högerkanten. Där ett inspel når en fram rusande forward som mötte bollen perfekt och skarvade in bollen i mål till 1-0 i den 29:e minuten.

2 minuter senare så är HSK nära att göra 2-0. Men Theo stod pall och räddade Folkabo den gången. Det fick spelande tränaren Andreas Krig att se rött. Han röt till på sitt manskap att hjälpa till i försvaret. Efter det så vaknade Folkabo och ägde matchen.

För kvitteringen till 1-1 kom i den 34:e minuten. Elvedin Kusturicas hörna nådde en framrusande Fredrik Ellström som nickade in kvitteringsmålet. Folkabo fortsatte att trumma på. 2-1 målet skulle komma i den 38:e minuten. Då Andreas Bergström slår en frispark från halva planen. Når Andreas Krig som nickade vidare bollen till Oskar Schönning som även han nickskarvade in bollen via ribban in i mål till 2-1.

Samme Schönning borde fått straff innan halvtid. Då han kommer först in i en duell som han blir bryskt kapad i straffområdet. Domaren släpper den tyvärr, som inte hade kontroll på sina beslut. Hemmalaget ville ha ett kort på Jonathan Wahnberg några minuter innan då han kastade sig in i en duell som såg ut att komma med dubbarna först. Ett gult kort hade nog vart okej där. Folkabo går för första gången i år till ledning i paus med 2-1.

Folkabo skulle få en kanonstart på den andra halvleken. Då det hinner gå endast 1 minut. Folkabo kom fram fint på vänsterkanten. Elvis till Ellström, som hittade Oskar Schönning som avancerade och bombade in bollen lågt till höger om målvakten in i mål till 3-1. En skön start som skulle visa sig matchavgörande.

Folkabo kontrollerar andra halvlek, man spelar nu på ett lugnt och fint sätt utan att behöva stressa sig fram till målchanser. Stabilt bakåt där inget bjöds till motståndarna, som enbart skickade iväg några långskott om inte gick på mål.

Jonatan Demersjö tråcklade sig förbi sin försvarare och i straffområdet så blir han nedriven. Men även den här gången så viftar domaren bort den situationen.

Men Elvedin Kusturica skulle öka på till 4-1 i den 63:e minuten. Fint anfall där Alexander Karlén som högerback hade spurtat sig fram och spelade bollen snett bakåt till Elvis som placerade in bollen i det vänstra hörnet.

Tobias Andersson kom in på topp istället för Jonathan Wahnberg. Där Tobias skulle öka på till 5-1 i den 76:e minuten. Elvedin Kusturicas avslut räddas av målvakten. På returen kunde Tobias få in bollen trots att en försvarare stod i vägen. Tobias första mål i Folkabo tröjan, Tobias som ni vet drog lårmuskeln första träningspasset förra säsongen. Men nu är han tillbaka och fick välförtjänt sätta in slutresultatet till 5-1.

För resten av matchen var en transportsträcka fram till slutsignal. Båda lagen spelade av matchen och mer blev det inte. Mittbacken Andreas Krig blev vald till matchens lirare i Folkabo. Men idag var det bestämt att Folkabo skulle bara vinna och så var det bara. Hela laget gör en grym laginsats, som trots underläge vänder och vinner komfortabelt.

Segern innebar att det var 6165 dagar senast laget vann en match i divison 5. Senast segern var 5 Juli 2005 mot Hössna IF med 2-1.

Folkabo är nu mer inte jumbo utan studsa upp på en 9:e plats i tabellen. Så nu är det bara att njuta av denna seger, så ser vi fram emot hemmamatchen på Torsdag mot Edsvära Norra Vånga FF.