Valtorps IF - Folkabo IK 3-3 (1-0)

Målskyttar:
Oskar Schönning, Elvedin Kusturica Albin Larsson

En brandskattad trupp åkte till Brovalla denna fredagskväll. Sena återbud på Jonathan Wahnberg och Patrik Rydén. Damir Ovcina lämnade även han återbud, Men trots halsont, så ställde han upp när laget saknade folk.

Ett lika blåsigt Brovalla som det var även på Skedevallen förra veckan. Tyvärr drog vi nitlotten vid slantsinglingen, så vi fick börja första halvlek i motvind.

Matchinledningen fanns en del att önska. Tyvärr så drar Andreas Bergström på sig en frispark på mittplanen. När han försökte screena bort en mittback lite väl tydligt. Frispark till Valtorp, en frispark som nådde en omarkerad Simon Odh, som lite för enkelt kan knoppa in 1-0 redan i den 3:e minuten.

Folkabo har det svårt att komma in i matchen. Valtorp är ett tungt och tufft lag att möta på deras korta plan. Det är hemmalaget som för matchen fram till den 23:e minuten. Då Elvedin får ett läge på sin vänsterkant. Fintar ner målvakten som han brukar göra. Men avslutet när han skall lägga in bollen går rakt på mittbacken Jonas Olsson, som hunnit ner vid mållinjen och räddade Valtorp där. Folkabo borde fått en straff när Oskar blir hållen i straffområdet. Men domaren släppte den situationen.

Valtorp får sedan 2 riktigt farliga chanser att öka på till 2-0. Men Theo Hjalmarsson håller kvar Folkabo i matchen med dom fina ingripanden. Oskar Schönning som var riktigt på spelhumör denna afton. Är nära att kvittera i den 44:e minuten, när Elvis frispark når Oskar som skarvar bollen mot den vänstra stolpen. Men målvakten i Valtorp gör även han en kvalificerad räddning, och räddade till hörna.

När vi går in på stopptid i första halvlek så kommer vi till en riktigt tråkig situation. Där Alexander Karlén och Valtorp spelaren Evraz Salih i en duell hamnar på backen mitt framför Folkabos bänk. När dom ligger ner båda två, så får Evraz tag runt nacken på Karlén och trycker ner den med kraftigt våld mot gräset. Hela bänken reagerar starkt på detta. Domaren ger spelaren efter samtal med ass domare bara ett gult kort för det! Men när spelet skall dra igång så är det någon som säger ett par väl valda ord till Evraz. Som gör att Valtorp spelaren går ut mot Folkabobänken, och tappar fokus fullständigt. Domaren ger då Evraz ytterligare en varning, och fick det där röda kortet som han skulle haft direkt. Alexander Karlén fick sig ett ordentligt märke i pannan. Han blev yr och fick tittas till i omklädningsrummet. En lättare hjärnskakning för Karlén som inte spelade mer denna match. 1-0 var ställningen efter första halvlek.

Folkabo med 1 man mer under andra halvlek. Då kanske matchen skulle se annorlunda ut. Men efter denna match så ställer man sig frågan hur konstig fotboll är. Samt vad psykologiskt ett mål kan ge för bost-effekt för båda lagen.

Folkabo har lite mer boll nu och försöker skapa lägen. Men tyvärr så kommer dom där misstagen som skulle straffa Folkabo tufft ännu en gång. Valtorp sätter 2-0 i den 54:e minuten. Ett skott utanför straffområdet som inte ser så farligt ut, lyckas gå förbi Theo in i mål.

2 minuter senare så tilldöms Valtorp en straff, då Albin Larsson river ner en spelare i straffområdet. Samme målskytt vid 2-0 gör även 3-0 på straffen via Jonatan Almberg. Då kändes det som att det var rullgardin och ridå ner för denna match. Men ett vilt stretande Folkabo gav inte upp.

Oskar Schönning har i den 60:e minuten ännu en chans för reducering. Men målvakten tog även det avslutet. När Folkabo trycker på framåt så gav det ytor för Valtorp att kontra. Det bjöds på 4 mot 1 och 3 mot 1 lägen. Men Valtorp sumpar båda chanserna. Fredrik Johansson gjorde ett gediget hem jobb för att få stopp på 3 mot 1 chansen.

Valtorps parkerade buss var en svår nöt att knäcka. Klockan tickade iväg till matchminut 84. Då Folkabo äntligen skulle få utdelning. Elvedin Kusturica slår ett inlägg som hamnar perfekt på foten hos Oskar Schönning som bara skarvade den vidare in i det bortre hörnet till 3-1.

Efter det målet så vaknade Folkabo fullständigt. Nu fick man igång maskineriet och man radar upp chans på chans. Minuten efter reduceringen så prickar Elvedin bollen i stolpen. Målvakten fick dom yttersta tåspetsen på fingrarna på den bollen som räckte att avstyra det avslutet. Oskar skulle även han träffa stolpen när Tobias Andersson fina förarbete på högerkanten, så var det nog många som trodde att den nicken skulle sitta.

Matchminut 90 så skickar Felix Klahr upp bollen till Elvedin som helt sonika transporterar bollen från halva planen genom på vänsterkanten, och på något sätt kommer förbi vänsterbacken och får in bollen lågt vid den vänstra stolpen till 3-2.

Nu var det bråttom för Folkabo som hade 3 minuter på sig att försöka få till en kvittering. Direkt efter målet så får Oskar Schönning ett drömläge när Felix Klahrs långskott som målvakten tappar rätt ut till Oskar. Men träffar en försvarare som räddade Valtorp där.

Men i den 92:e minuten så kvitterar Folkabo till 3-3! Oskar slår in en boll på vänsterkanten som mittbacken Albin Larsson helt ren kunde trycka in bollen i mål. Vilken vändning av Folkabo som hämtar upp ett underläge 3-0 till 3-3 på 8 minuter.

Folkabo gick sista minuten för att avgöra, det höll på att sluta illa då Theo kom ut snett på en boll. Men Fredrik Ellström dök upp som en räddande ängel och fick bort bollen. Domaren blåser av och matchen slutar 3-3.

Det känns som en seger även om det bara blev 1 poäng. Men tyvärr så finns det i bakhuvudet att även om Folkabo gör en stark slutfinish. Så är det dom där 3 misstagen vid Valtorps mål som är riktigt surt att bjuda på. Men Folkabo håller poängsviten vid liv och har nu tagit 8 poäng på 4 matcher.

Matchens lirarare gick helt rätt till Oskar Schönning som var riktigt bra ikväll. Även Tommy Isho gjorde ett piggt inhopp. Är det Isho-effekten som levererar tro? Nu blir det att vila upp sig i helgen och ladda för derby på Skedevallen på Torsdag. När Ekedalens SK kommer på besök.