Fin moral såg till att FIK stal 1 poäng mot serieledarna

Folkabo IK - Våmbs IF = 1-1 (1-1)
Målskytt:
(8) Karim Golestani, Ass: Javad Soltani

Det så länge ut att vi inte skulle få ihop ett lag till hemmamatchen mot serieledande Våmbs IF. Återbuden kom på löpande band efter matchen mot Axvall i Måndags. Det slutade att man försökte få tag på gammla föredettingar att ställa upp. Med 25 återbud så lyckades man på något märkligt sätt få ihop en trupp. 70-talisterna Daniel Malmberg och Andreas Binnberg ställde upp när det krisade sig rejält.

Förutsättningarna var ju lite sisådär kan man ju säga. Hur skulle vi lyckas få stopp på maskinen från Skövde? Berndt och Stefan la fram en taktik som visade sig skulle vara vägvinnande, trots att man saknade viktige kaptenen Fredrik Ellström och assisterande Fredrik Johansson. Det märktes ganska tydligt att gästande Våmb kom till Skedevallen och trodde dom skulle leka hem 3 enkla poäng. Men idag var det ett frustrerat Våmb, som inte fick i gång sitt vinnande spel.

Dom som följt matchen live eller sett rapporten i efterhand. Så vittnar det nästan som att det vart ett tredje världskrig på Skedevallen. Så var fallet inte överhuvudtaget, även om Folkabo alltid tänder till när Skövde-lag kommer till Skedevallen. Det är sedan gammalt att vi inte är det minsta rädda för. Men det var en viss herre som uppenbart älskade att visa ostskivan i skyn denna fredagskväll. Det är vad jag har sagt tidigare, nivån på domarna är riktigt usel. Från att ha haft en alldeles strålande insats av Daniel Svensson i Axvall i Måndags. Så var det raka motsatsen denna match. Det är inte alls fullt eller någon märkbar situation som är värre än den andra. Men idag åkte dom flesta på kort för det minsta. Naturligtvis åkte vi på en varning som leder till avstängning i derbyt när Karim Golestani åker på en varning som är fruktansvärt billig.

Matchen då? Folkabo var väldigt tydliga med att första kvarten måste vi göra exemplariskt idag om vi skall ha chans till poäng. Det gör man på ett strålande sätt, när Våmb ser riktigt trötta och slitna ut och kommer knappt fram mot vårat straffområde. Vi krymper ytorna och vinner på boll rätt sätt. Något som vi har sagt att vi måste ligga närmare vår markering som bar frukt ikväll

Vi kommer till matchminut 8, Där Folkabo vinner bollen på mitten och ställer om snabbt. Kontringen så tvekar Javad Soltani vart han skall slå bollen. Men det leder senare till en perfekt passning till Karim Golestani som helt sonika kunde placera in bollen via stolpen och in i mål till 1-0 Folkabo!

Riktigt skönt att vi kunde få första målet för engångs skull. Ledningen var inte orättvis alls för det är faktiskt Folkabo som är det bättre laget på banan i första halvlek. Våmbspelarna är riktigt uppgivna när man gång på gång slår bort bollarna över sidlinjen eller bakom sina spelare. Vi får matchen precis som vi vill.

Det ser länge och väl riktigt stabilt ut. Fredrik ´Asper´ Andersson gjorde comeback i kassen och var tryggheten själv längst bak i kassen. Han styrde sitt försvar på ett galant sätt. Vilket gjorde att Eddie Ögren och rutinerade Daniel Malmberg hade det tämligen en behaglig kväll. Det närmaste kvitteringschansen för gästerna var på en hörna som just Malmberg skulle nicka undan bollen, som han höll på att nicka den i eget mål. Men bollen smet förbi stolpen till hörna.

Första 35 minuterna går helt och hållet till Folkabo. Patrik Bergnell gjorde debut i Folkabotröjan trots sina knäproblem, så bet han ihop tillsammans med Oliver Gerdin så var dom riktigt nyttiga på mittfältet.

Sista 10 minuterna går vi ner oss en aning och det var då det tyvärr skulle straffa sig. En snabb omställning på vänsterkanten som gästerna kom runt på. Så hittade man inspelet snet bakåt till den före detta Vretenspelaren Kenan Mulahusic. Som kunde skarva in bollen lågt i det högra hörnet till 1-1 i den 39:e minuten. Det var då Våmb började känna sig lite hetare. Men Folkabo reder ut stormen där och hade med sig 1-1 i paus, som hade vart skönare med en ledning helt klart.

Andra halvlek så är vi mer försvarsinriktade och ville behålla resultatet och ha med oss 1 poäng. När domaren pekade på straffpunkten i den 53:e minuten så var det bara nej nej nej! Inte nu igen. Folkabos (7) straff man får emot sig på 9 matcher! När Kenan skall lägga in ledningsmålet för gästerna. Så läser Fredrik Andersson avslutet som går i semaforhöjd till vänster så nekade han gästerna till ett tidigt ledningsmål

Varningarna duggade tätt, tiden gick ofattbart fort. För det var ett stabilt Folkabo som var riktigt solida och bjöd inte motståndarna på enkla målchanser. Våmb försökte gång på gång genom sin ass tränare slå långbollar på högerkanten. Men många gånger var dom tämligen missriktade, antingen var dom för långa eller så kom dom knappt fram till första stolpen.

Däremot så hörnor var något Våmb skaffade sig i massor. Dom hade säkert ett tiotal på ett par få minuter. Även om det var lite farligt ett par gånger där bollen fastnade i högen av spelare. Så lyckades Folkabo få bort bollen.

Folkabo har några chanser i slutet att kunna gå för vinst. Då Karim Golestani har ett bra avslut från 25 meter som målvakten fick sträcka sig på. Även inbytte Erik Backlund hade en chans i slutet. Men avslutet gick rakt på målvakten.

När Våmb får en man utvisad via 2 gula kort som också kändes billigt. Så var känslan att detta skulle vi klara av. Men domaren var inte sugen på att blåsa av i tid och hittade flera tilläggsminuter. Men efter en sisådär 5 minuter på stopptid blåser domaren av matchen som slutar 1-1.

Man kan inget annat vara stolt över hela lagets insats ikväll med dom förutsättningarna vi hade inför. Men idag steppade laget upp och gjorde en toppenmatch när det behövdes som mest. Det känns som vi har något bra på gång nu. Vi ser riktigt framemot ett derby på Fröjevi kommande Fredag.